Hvorfor IIR Mundbind

Mundbind eller visirer – Hvorfor vælge det?

Mundbind, ansigtsmaske, stofmundbind, ansigtsvisir eller engangsmundbind – Hvad skal jeg vælge? Der er mange holdninger til hvilket værnemiddel man skal bruge. Om man skal bruge det? Er det effektivt? Eller skal man vælge flere? Der er forståeligt en masse uafklarede spørgsmål, i denne uvante situation.

Protected.dk har samlet en række af de mest gængse spørgsmål, som vi nævner nedenfor. En uddybning af disse, kan ses på denne side.

 

Mundbind
Protected Mundbind – TYpe2 IIR

Spørgsmål og svar om Ansigtsmasker

Hvornår skal man bruge mundbind?
Det er et krav fra sundhedsstyrelsen, at børn i Danmark over 12 år samt voksne skal benytte mundbind indendørs. Dette er gældende så længe der er offentlig adgang som f.eks. i supermarkeder, indkøbscentre, butikker, offentlig transport mv.

Ved ophold i lufthavne / på fly, skal medicinske mundbind benyttes, da det er disse der beskytter bedst.

Læs evt. mere i sundhedsstyrelsens brochure:
Sundhedsstyrelsens gode råd: Forebyggelse af smittespredning

Er der kvalitetsforskel?

Ja – der er kæmpe stor forskel!

Hvis vi sammenligner IIR-mundbind, så er vores testet til at have en 100% bakteriefiltreringsevne, hvor standarden foreskriver minimum 98%. Udover det, undergår de en steriliseringsproces på ca. 1 uge, og opbevares i specielle dialyse poser, der gør at mundbindet holder sig 100% rent. Dette er tilsvarende testet – se nærmere i afsnittet omkring sammenligning af medicinske mundbind..

Fabrikker der producerer mundbind, er af meget svingende kvalitet. Protected.dk har i udvælgelsen af fabrik været i dialog med over 300 fabrikker. De fleste billigere end nuværende produkt – men absolut ikke bedre.

Visirer kommer tilsvarende i forskellige kvaliteter. Vores valg af producent med høje kvalitetskrav, faldt på en producent i Danmark – der igen kunne købes billigere i andre lande, men vores vurdering er at kvaliteten af det danske produkt er markant bedre, end hvad vi ellers har set i markedet.

Skal børn bruge værnemidler såsom et ansigtsvisir?

For børn under 12 år, fraråder sundhedsstyrelsen ikke decideret ansigtsmaske til børn. At de er store nok til, at det ikke sidder for løst på ansigtet, og at de selv kan tage det af og på, er det vigtigste. Små børn bør ikke bruge det, da der kan være kvælningsrisiko.

Er børnene over 12 år, er det et krav som ved voksne, at mundbind skal bæres indendørs, så snart der er offentlig adgang som f.eks. supermarkeder, butikker, indkøbscentre, offentlig transport mv.

Bemærk de europæiske retningslinjer samt ophold i Københavns lufthavn, kræver at børn på 6 år og op, også skal bære medicinske engangsmundbind ved ophold i lufthavn / i fly.

Hvor stor afstand skal jeg have til andre mennesker?
I Danmark anbefaler sundhedsstyrelsen 1 meters afstand til andre mennesker i det offentlige rum – dog
mindst 2 meters afstand i særlige situationer som f.eks.:

  • Hvor der kan være øget risiko for smitte
  • Til personer i øget risiko for et alvorligt sygdomsforløb ved især COVID-19, som f.eks. på plejehjem/sygehuse, eller andre forsamlinger hvor personer i risikozonen er samlet.
  • Hvor man skal tage ekstra hensyn, som ved aktiviteter med kraftig udånding (f.eks. sang, råb, foredrag)

 

 

POPULÆRE IIR PRODUKTERSkal jeg vælge stofmundbind eller engangsmundbind?

Mange i samfundet vælger i dag mundbind – enten fordi de vil spare penge, synes de ser pænere ud, eller fordi de tror de er sikre med det på. Det er de desværre ikke.

Hvis man ønsker at være så sikker som man kan – både i forhold til ikke at smitte andre, men også at holde smitten væk, så er et IIR mundbind absolut det bedre at benytte. Eventuelt i kombination med et visir, hvis man vurderer man er i et høj-smitsomt område.

Det er ikke ligegyldigt hvilket IIR mundbind, som man vælger at købe. Protected IIR mundbind er f.eks. testet til 100% bakteriefiltreringsevne – en sammenligning kan ses her: sammenligning af medicinske mundbind.

BT har lavet en artikel (01.11.2020), der beskriver hvilke stofmundbind der giver dig noget beskyttelse – og lige så vigtigt, hvilket mundbind der kun er til pynt. Læs artiklen her

Citat: ” »Det sikreste er at bruge et CE-mærket engangsmundbind. Når det er sagt, vil stofmundbind holde mere virus tilbage end ingenting. Det er ikke virkningsløst,« siger professor i klinisk mikrobiologi ved Syddansk Universitet Hans Jørn Kolmos.”

Stofmundbind
stofmundbind

 

Politikken har i samarbejde med Teknologisk Institut, testet 9 forskellige mundbind. Engangs-mundbind vinder stort over stof-mundbind. Visse stofmundbind beskyttede kun med en bakteriefiltreringsevne (BFE) på ca. 23%, hvor Protected IIR f.eks. er testet til 100%. Se sammenligning af medicinske mundbind.. Eller læse hele testen direkkte på Politikken.dk her

Skal jeg vælge engangsmundbind eller ansigtsvisir?

Det afhænger fuldstændig af situationen.
Såfremt du er i en situation, hvor det er vigtigt for den anden part, at se hele dit ansigt, er et ansigtsvisir en fremragende løsning. Dette kunne f.eks. være hvis man er i kontakt med en dement person, hvor det er virkelig vigtigt med 1-til-1 kontakt, og den demente kan kende dig – og se din mimik i ansigtet. Ved mundaflæsning er et visir tilsvarende også en god løsning.

Mundbind kan benyttes i stort set alle situationer, er nemme at medbringe, og kan nemt smides ud efter brug – og samtidig kraftigt minimere ens smitterisiko. Det er vigtigt at benytte mundbind af høj kvalitet, da der desværre er mange på markedet der ikke lever op til hvad de lover.
Læs mere om mundbind, og de vigtige krav i sammenligning af medicinske mundbind..

Kan jeg genbruge mit mundbind / ansigtsvisir?

Et visir kan i princippet benyttes en hel dag, så længe det løbende sprittes af, såfremt man vurderer at have været i nær kontakt med nogen med symptomer på sygdom. Protected.dk anbefaler at du skifter dit visirglas ofte, så du sikrer at det er klart og ridsefrit, da det kan være svært at spritte ordentligt af i så fald.

Mundbind skal skiftes efter maksimalt 4 timers brug, og må under ingen omstændigheder genbruges efter dette.

Beskyttelse med Visir
Beskyttelse med Visir

Efter kortere tids brug, uden at have været i nær kontakt med en person med symptomer, kan engangsmundbindet forsigtigt puttes i en frysepose til formålet. Dette så mundbindet ikke kommer i kontakt med andre ting i dine lommer, hvor der potentielt kan være smitte på f.eks. dine nøgler. Se evt. artiklen fra DR her (08.11.2020): Læs hele artiklen

DR har lavet denne artikel vedr. gode råd om håndteringen af mundbind (29.10.2020):
Læs hele artiklen her

Sundhedsstyrelsen har lavet diverse råd, omkring håndtering af mundbind og visirer – disse kan nærlæses her (29.10.2020): Læs hele artiklen her

Hvordan bruger jeg et mundbind korrekt?

Sundhedsstyrelsen har udarbejdet en vejledning, til korrekt at montere et bundmindet.
Denne vejledning kan du hente her: Sådan bruger du ansigtsmaske korrekt

Udover det, har Sundhedsstyrelsen, Søren Brostrøm udarbejdet nedenstående video, der viser hvordan et mundbind korrekt monteres.

Endvidere har sundhedsstyrelsen også udarbejdet en folder omkring brug af mundbind i det offentlige rum: Hent den her

Hvor findes jeg seneste kontakttal / antal smittede?

Det bedste sted at følge udviklingen, samt finde antal smittede / nuværende kontakttal, er uden tvivl direkte på Statens Serum Instituts hjemmeside. Her kan ses et kort samt fakta bokse ned på by-niveau, så man aktivt kan følge smitteniveauet i ens hjemegn.

COVID-19-tal for Danmark

Her finder du: Dagens COVID-19-tal for Danmark

Beskrivelse af engangsmundbind

Engangsmundbind beskytter effektivt mod spredning af væske og bakterier fra munden og næsen, hvilket mindsker risikoen for smitte.
Derudover sikrer produktet også beskyttelse mod pollen, støv og andre mikroorganismer. IIR mundbindet indeholder tilmed et specielt stænkresistent lagt, der sikrer at udefrakommende væsker ikke penetrerer mundbindet.

Husk der er stor forskel på mundbind!

Protected IIR mund-bind er lavet på følgende måde:

  • Det yderste blå lag er vandresistent
  • Det midterste lag er et filterlag, der effektivt blokerer 0.3-1.0 atmosfæriske partikler (PM).
  • Det inderste lag i Protected IIR mund-bind, er et specielt vandabsorberende lag, der sikrer at man lettere kan trække vejret, samtidig med at huden ikke bliver fugtig af ens ånde.

Først og fremmest er det essentielt, at mundbindet er et medicinsk mundbind der er CE-godkendt, der også er anbefalet af sundhedsstyrelsen. Nedenfor kan ses en sammenligning af de forskellige typer af medicinske mundbind:

 

SAMMENLIGNING AF MEDICINSKE MUNDBIND

 

Klassificering: Type I Type II Type IIR Protected.dk Type IIR – Optimal beskyttelse (Værdier jf. test-rapport)
Bakteriefiltreringseffektivitet ≥ 95 % ≥ 98 % ≥ 98 % 100 %
Respirationsmodstand (Pa/cm2) < 40 Pa/cm2 < 40 Pa/cm2 < 60 Pa/cm2 36,4 Pa/cm2
Væskegennemtrængning (kPa) Kræves ikke Kræves ikke ≥ 16,0 kPa 21,3 kPa
Mikrobiel renhed ≤ 30 ≤ 30 ≤ 30 1,1 (Gennemsnit)

OBS!: Type IIR skal være CE-godkendt, og overholde EN 14683:2019 + AC:2019

Bakteriefiltreringseffektivitet

Protected.dk har haft indgående dialog med over 300 producenter, for at finde det mest sikre produkt, som vi kan tilbyde vores kunder. Mundbindet vi tilbyder, er testet til at yde en 100% bakteriefiltreringseffektivitet, hvilket giver den bedste beskyttelse på markedet.

Respirationsmodstand

Respirationsmodstand er en komfort- og sikkerhedsfunktion. For at teste at masken lever op til det lovede, føres en kontrolleret strøm af luft gennem en maske udtaget til formålet. Hvis resultatet viser en høj respirationsmodstand, kan det føre til at masken mister sin form, og derved påvirker mund og næse. Dette kan da medføre at sikkerheden er i fare, og derved føre til penetrering af masken. Derfor giver en lav respirationsmodstand både øget komfort og sikkerhed.

Væskegennemtrængning (Udefrakommende væsker f.eks. blod under operation, nys, host mv.)

Protected IIR mundbinds værdier i forhold til væskegennemtrængning er mere end 33% over de accepterede værdier, set i forhold til standarden IIR. For at kunne vurdere maskens evne til at modstå gennemtrængning af væske, sprøjtes ved et tryk på omkring 120 mm Hg en bestemt mængde kunstigt blod mod masken.

Mikrobiel renhed

Det er enormt vigtigt, at den mikrobielle renhed har så lav værdi som muligt.
Grunden til Protected IIR mundbind opnår en værdi tæt på 0 er at:
Vores mundbind undergår sterilisering, der tager ca. 1 uge at fuldføre, for at sikre sig at der ingen farlige bakterier er tilbage. De er tilmed pakket i specielle dialyse poser, for at sikre steriliseringen bibeholdes, hvilket almindeligt plastik ikke er effektivt til at gøre. Dette gør at når posen med 10 mundbind åbnes, får man et rent og sikkert mundbind – hver gang.

Materiale

Masken er lavet i et let og fleksibelt materiale: polypropylene – latexfri. Næseklemmen, der er lavet af metal, er designet for nemt at kunne tilpasses, og sikrer dermed optimal komfort. Med de behagelige øreelastikker, er de velegnet til brug for sygeplejersker, sundhedspersonale, samt borgere der ønsker en ekstra beskyttelse.

Nedenstående billede viser de 3 lag i et mundbind, samt hvad hvert enkelt lag hedder

 

IIR Mundbind i 3 lag
has been added to your cart.
Checkout